STAP Budget

Per 1 januari 2022 wordt het STAP budget (Stimulans Arbeidsmarktpositie) ingevoerd. Dit is een subsidieregeling van de overheid gericht op persoonlijke ontwikkeling. Per persoon is er een bedrag van maximaal €1.000 per jaar beschikbaar voor jouw persoonlijke ontwikkeling of om jouw positie op de arbeidsmarkt te vergroten.

Het budget kan besteed worden aan bijvoorbeeld:

 • Het ontwikkelen van talenten die ingezet kunnen
  worden op het werk
 • Cursussen, trainingen en coaching gericht op
  persoonlijke ontwikkeling
 • Opleidingen of omscholing die kunnen bijdragen
  aan professionele ontwikkeling en jouw positie op de arbeidsmarkt kunnen verbeteren

Kom ik in aanmerking?

Het STAP budget is voor alle werkenden en niet-werkenden die willen investeren in professionele ontwikkeling om zo hun arbeidsmarktpositie te verbeteren. Je komt in aanmerking voor het STAP budget als:

 • Je een baan in loondienst hebt, zzp’er of ondernemer bent of opzoek bent naar werk. Om van de subsidie gebruik te maken moet je 18+ zijn en de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt hebben
 • Je ten tijde van de aanvraag een inwoner van de Europese Unie bent, of een familielid van een inwoner van de Europese Unie
 • Je geen publieke individuele financiering van onderwijs krijgt
 • Je de twee voorafgaande jaren voor ten minste zes maanden verzekerd bent geweest voor de volksverzekeringen
 • Je in het betreffende kalenderjaar nog geen gebruik hebt gemaakt van een ander scholingstraject

Aanvragen

Het STAP budget kan vanaf 2022 aangevraagd worden. Deze aanvraagmogelijkheden zullen per kalenderjaar verdeeld zijn over zes tijdvakken. Zodra het STAP budget beschikbaar is, kan je via deze pagina een geschikte coach zoeken die met jou aan de slag gaat. Het aanvragen voor de subsidie gaat via een elektronisch formulier. Vervolgens besluit de minister binnen vier weken of de aanvraag wordt goedgekeurd. Na goedkeuring, kan je aan jouw traject beginnen.

In totaal zal de overheid een budget beschikbaar stellen van €218 miljoen waarin ruimte is voor ongeveer 200.000 aanvragen. Dit lijkt veel, maar uit eerdere subsidiestrajecten weten we dat het heel hard kan gaan. Meld je dus op tijd aan zodra de subsidie beschikbaar is.

Binnenkort zullen wij op deze pagina een voor-inschrijving openen waarop jij je alvast kunt aanmelden als geïnteresseerde. Zo voorkomen we dat je jouw kans op dit budget voorbij ziet gaan.

Houd onze pagina in de gaten voor verdere ontwikkelingen!

Registreer je alvast!

Zo ben je als eerste op de hoogte als er ontwikkelingen zijn.